Αρχική / Blog / 10 + 1 Μύθοι για τη φόρτιση και την μπαταρία των smartphones

10 + 1 Μύθοι για τη φόρτιση και την μπαταρία των smartphones

Πίσω στο blog
01/06/2021

Είναι κακό να αφήνεις το κινητό σου να φορτίζει το βράδυ; Συμφέρει να περιμένεις μέχρι η μπαταρία να φτάσει στο 0% πριν φορτίσεις ξανά τη συσκευή σου; 

Το Kooqie απαντάει σε 11 μύθους σχετικά με τη φόρτιση και την μπαταρία των smartphones, ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχείς για τίποτα!

 

Μύθος 1:


ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ ΝΑ ΦΟΡΤΙΖΕΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Η σύγχρονη τεχνολογία αποτρέπει τη συσκευή σου από το να υπερ-φορτίζεται, αφού η μπαταρία έχει γεμίσει στο 100%. Συγχρόνως, αν η μπαταρία του κινητού μειωθεί ενώ είναι συνδεδεμένο, ο φορτιστής ξεκινάει αυτόματα να το τροφοδοτεί.


Έτσι, ακόμα κι αν φορτίζεις το κινητό σου το βράδυ, αυτό θα φορτίζεται μόνο εφόσον είναι απαραίτητο.

 

Μύθος 2:


ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Το να βάζεις τη συσκευή σου στη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας, αφού φορτιστεί, σίγουρα δεν βλάπτει το λογισμικό της. Βέβαια, παρέχει μία πιο απλή και σίγουρα πιο βαρετή εμπειρία στο χρήστη, καθώς πολλές από τις λειτουργίες δεν είναι πλέον διαθέσιμες.

 

Τα smartphones κατασκευάστηκαν για να προσφέρουν μία εντυπωσιακή εμπειρία, με πολλές δυνατότητες και ελευθερίες.

Αντίθετα, το power saving mode μπορεί να εξοικονομήσει ένα μέρος της μπαταρίας αλλά τα εφέ και η φωτεινότητα της οθόνης, η ένταση του ήχου αλλά και η λειτουργία των διάφορων apps ελαττώνεται σε μεγάλο βαθμό. 

 

pexels-photo-1308749

 

Μύθος 3:


Η ΣΥΣΚΕΥΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΣΦΑΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ CHARGING PORT

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Ίσως σε πιάνουμε αδιάβαστο, αλλά το να φορτίσεις το κινητό σου σε ένα δημόσιο σημείο φόρτισης, μπορεί να θέσει τα προσωπικά σου δεδομένα σε κίνδυνο. Σε αντίθεση με την τυπική υποδοχή που θα συνέδεες τη συσκευή σου, τα καλώδια που θα συναντήσεις σε κάποιο αεροδρόμιο ή στο εστιατόριο, δημιουργούν ένα εύκολο "πέρασμα" για τη μεταφορά δεδομένων.

Πολλοί χρήστες δεν συνειδητοποιούν ότι οι πρίζες αυτές δεν λειτουργούν απλά ως σημεία τροφοδοσίας. Ένας hacker μπορεί εύκολα να αποκτήσει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα της συσκευής σου: φωτογραφίες, έγγραφα, κωδικούς κ.λπ. Γι'αυτό σου προτείνουμε να χρησιμοποιείς τέτοια charging ports με μεγάλη προσοχή.

Friendly tip: Αν χρειαστεί να φορτίσεις το τηλέφωνό σου σε ένα δημόσιο χώρο, ένας φορητός φορτιστής είναι μια πολύ ασφαλέστερη επιλογή.

 

Μύθος 4:


ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΦΟΡΤΙΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΟΥ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΠΟΙΗΣΕΙΣ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι περισσότερες συσκευές smartphone έρχονται "μισοφορτισμένες" με ποσοστό μπαταρίας περίπου 40%. Το να κάνεις skip την πρώτη φόρτιση δεν θα βλάψει το κινητό σου μακροπρόθεσμα.

Ο μόνος λόγος που κάποιοι κατασκευαστές συνιστούν να το φορτίζεις πριν την πρώτη του χρήση είναι για να έχεις μία πιο ευχάριστη και εντυπωσιακή εμπειρία. Άλλωστε, μέχρι το νέο smartphone να φτάσει στα χέρια σου, οι δοκιμές και τα τεστ που έχει υποβληθεί έχουν χρησιμοποιήσει περίπου τη μισή μπαταρία του.

Πολλές φορές, οι συμβουλές των κατασκευαστών αποσκοπούν απλά στο να αισθάνονται οι χρήστες ότι η ποιότητα της συσκευής που μόλις αγόρασαν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους.

 

Μύθος 5:


ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΤΙΖΕΙΣ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ ΠΡΙΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ Η ΜΠΑΤΑΡΙΑ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείς την μπαταρία λιθίου της συσκευής σου όσο περισσότερο μπορείς, πριν φτάσει στο 0%. Οι μπαταρίες αυτής της κατηγορίας τείνουν να "ξεχνούν" πόση χωρητικότητα έχουν, κι έτσι, όταν ξαναφορτίζονται δεν φτάνουν στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με τις αρχικές φορτίσεις.

Οι περισσότερες μεγάλες εταιρίες κατασκευής smartphone έχουν λύσει το πρόβλημα αυτό στο μεγαλύτερο βαθμό. Ωστόσο, παλαιότερα μοντέλα ίσως αντιμετωπίζουν ακόμα αυτό το πρόβλημα.

 

pexels-photo-607812

 

Μύθος 6:


ΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΕΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ, ΤΡΑΒΩΝΤΑΣ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Κι όμως, μία εφαρμογή μπορεί να τραβάει τεράστια ποσοστά μπαταρίας από τη συσκευή σου. Μία από αυτές τις εφαρμογές είναι και το Facebook. Πολλές εφαρμογές σαν κι αυτή "τρέχουν" στο παρασκήνιο ακόμα κι όταν δεν τις χρησιμοποιείς. Συχνά, τσεκάρουν για μηνύματα και πιθανά updates και ανανεώνουν το feed της αρχικής σελίδας.

Πολλοί χρήστες Android εξηγούν ότι αφού έσβησαν την εφαρμογή του Facebook, για παράδειγμα, η συσκευή τους ξεκίνησε να λειτουργεί 15% ταχύτερα και η μπαταρία να διαρκεί μέχρι και 20% περισσότερο. 

Friendly Tip: Αν θέλεις να κάνεις κι εσύ την συσκευή σου πιο αποδοτική, μπορείς να σβήσεις την εφαρμογή του Facebook ή ανάλογες εφαρμογές και να την "τρέχεις" όποτε χρειάζεται, μέσω κάποιου browser.

 

 Μύθος 7:


ΤΟ ΝΑ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΣΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Το να απενεργοποιήσεις το κινητό σου μπορεί να βοηθήσει στη συντήρηση της μπαταρίας. Οι περισσότεροι χρήστες δεν τερματίζουν ολοκληρωτικά τις εφαρμογές, μόλις τελείωσουν με αποτέλεσμα να "τρέχουν" non-stop στο background. Μπορεί να μην καταναλώνουν μεγάλα ποσοστά ενέργειας, αλλά όσο περισσότερα app λειτουργούν στο παρασκήνιο, τόσο λιγότερο καταλήγει να διαρκεί η μπαταρία της συσκευής.

Έτσι, το να απενεργοποιήσεις τη συσκευή σου μία φορά την εβδομάδα, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά, καθώς μαζί με αυτό θα τερματίσουν και όλα τα tasks που πραγματοποιούνται κάθε στιγμή που το χρησιμοποιείς.


Ίσως σου είναι δύσκολο να το κρατήσεις κλειστό καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, απενεργοποιώντας το όμως σε κάθε ευκαιρία, σίγουρα θα συμβάλλει σε μία πιο ομαλή λειτουργία, χωρίς κολλήματα.

 

pexels-photo-949602

 

Μύθος 8:


ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ ΕΝΩ ΦΟΡΤΙΖΕΙ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο μύθος αυτός δεν ισχύει. Μπορείς ελεύθερα να χρησιμοποιείς τη συσκευή σου και όποια εφαρμογή θέλεις ενώ αυτό φορτίζει, χωρίς πρόβλημα.

Ωστόσο, πρέπει να έχεις στο νου σου ότι οι ενεργές εφαρμογές καταλαμβάνουν ενέργεια (μπαταρία) ενώ το κινητό φορτίζει, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να φορτιστεί στο 100%.

Αν λοιπόν, χρειάζεται να φορτίσεις τη συσκευή σου γρήγορα και αποτελεσματικά, καλό θα ήταν να περιορίσεις τη χρήση του. 

 

Μύθος 9:


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑΝ OFF-BRAND ΦΟΡΤΙΣΤΗ ΚΙΝΗΤΩΝ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι μη πιστοποιημένοι ή κακής ποιότητας φορτιστές μπορούν να καταστρέψουν την μπαταρία της συσκευής σου. Πολλοί knock-off φορτιστές δεν έχουν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας, ώστε να παρέχου ν σταθερή τάση στο κινητό ενώ φορτίζει. Έτσι όχι μόνο μπορούν να επιφέρουν βλάβη στη θύρα φόρτισης αλλά και στην ίδια την μπαταρία.

Ίσως ένα καλώδιο να μην κάνει τόση ζημιά στη συσκευή σου όσο ένας φορτιστής τοίχου ή αυτοκινήτου από ένα μη πιστοποιημένο brand. Σε κάθε περίπτωση, η πιο σοφή επιλογή είναι να επενδύεις σε πιστοποιημένα brands, που πληρούν τις προϋποθέσεις για μία ασφαλή και αξιόπιστη φόρτιση.

 

Μύθος 10:


ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΠΑΤΑΣ "ΑΣΦΑΛΗΣ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ" ΟΤΑΝ ΒΓΑΖΕΙΣ ΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Το να αφαιρείς τη συσκευή σου από τον Η/Υ, χωρίς να επιλέξεις "ασφαλή αποσύνδεση" μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα αρχεία σου. Αν μάλιστα, μετέφερες δεδομένα, όπως φωτογραφίες ή εγγραφα, μπορεί να διακόψεις τη μεταφορά πολύ απότομα.

Έτσι, υπάρχει πιθανότητα να καταλήξεις με "κατεστραμμένα" αρχεία και η συσκευή σου να μην προλάβει να ολοκληρώσει το back-up. Αντιθέτως, όταν το κινητό σου είναι συνδεδεμένο σε φορτιστή τοίχου, μπορείς να το αποσυνδέσεις ανά πάσα στιγμή, χωρίς κανένα πρόβλημα.

 

pexels-photo-1376865

 

Μύθος 11:


ΤΟ ΝΑ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΟ WI-FI ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΕΡΕΥΕΙ  ΤΗΝ ΜΠΑΤΑΡΊΑ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Το να αφήνεις το Wi-fi της συσκευής σου στη λειτουργία αναζήτησης, όντως, χρησιμοποιεί κάποιο ποσοστό της μπαταρίας αλλά είναι τόσο περιορισμένο, που ούτε καν θα το παρατηρήσεις.

Στη λειτουργία αυτή η συσκευή σου αναζητάει σημεία Wi-Fi για να συνδεθεί, ενώ παράλληλα "στέλνει" και η ίδια σήμα. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι είναι ανάγκη να απενεργοποιείς το Wi-Fi κάθε φορά που βγαίνεις από το σπίτι.

Η κατανάλωση ενέργειας για τη διαδικασία αυτή είναι τόσο μικρή, που δεν θα κάνει καμία ουσιαστική διαφορά!

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας
Your subscription could not be saved. Please try again.
Your subscription has been successful.
Ο λογαριασμός σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για να έχετε μια προσωποποιημένη εμπειρία, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών social media και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες για τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες social media, διαφήμισης και αναλύσεων.