Αρχική / Blog / Πώς η Anker ξεπέρασε την Apple & τη Samsung στο παιχνίδι παραγωγής αξεσουάρ smartphone

Πώς η Anker ξεπέρασε την Apple & τη Samsung στο παιχνίδι παραγωγής αξεσουάρ smartphone

Πίσω στο blog
01/06/2021

Anker | Ο δρόμος για την κυριαρχία στο χώρο των mobile gadget

 

Το καλοκαίρι του 2011, ο Steven Yung παραιτήθηκε από τη δουλειά του στην Google, έχοντας ως όραμα να δημιουργήσει στο κοντινό μέλλον τα προϊόντα που ένιωθε ότι χρειάζεται ο κόσμος: Μία σειρά λειτουργικών αξεσουάρ, σε λογικές τιμές και καλύτερα σε ποιότητα, σε σχέση με αυτά που θα βρεις σε ένα κατάστημα Apple ή κάποιου άλλου επώνυμου brand. Τα gadget αυτά [φορτιστές, καλώδια, μπαταρίες, power banks] σχεδιάστηκαν ώστε να λύσουν με τον πιο πρακτικό τρόπο την ανάγκη του κόσμου να έχει διαρκώς μπαταρία/ μία πηγή τροφοδοσίας για τις ηλεκτρονικές του συσκευές.

 

 

steven yang anker

 

"Ήμουν μηχανικός λογισμικού στην Google όλη μου τη ζωή. Δεν ήξερα κανέναν στο χώρο κατασκευής ηλεκτρονικών", λέει ο Yang μέσω Skype, από το γραφείο του στη Shenzhen της Κίνας. Παρά τις δυσκολίες, ξεκίνησε την επιχείρησή του, με κύριό εφόδιο την εμπειρία που είχε "χτίσει" από την προηγούμενή του δουλειά, με τους προμηθευτές του Amazon. Ονόμασε την εταιρεία Anker [Άγκυρα], εμπνευσμένος από την Γερμανική γλώσσα.

 

Από τότε, η Anker έχει αναδειχθεί ως η πιο δημοφιλής εταιρεία παροχής αξεσουάρ ασύρματης ενέργειας

 

 

Ειδικά το καλοκαίρι του 2017, τα power bank της βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής, όταν παίκτες του δημοφιλούς παιχνιδιού Pokémon Go εμφανίστηκαν στους δρόμους έχοντας τα smartphones τους συνδεδεμένα στους φορητούς φορτιστές, ώστε να μην ξεμένουν από μπαταρία. Βέβαια, τέτοιου είδους αξεσουάρ προϋπήρχαν εδώ και καιρό ως μία λύση για την ανάγκη των περισσότερων συσκευών να φορτίζονται τουλάχιστον 1 φορά ημερησίως. 

 

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, οι μπαταρίες λιθίου παρουσιάζουν μεγαλύτερη ζήτηση από ποτέ. Πιο συγκεκριμένα, το 2017, μέσα σε διάστημα 12 μηνών, η αγορά φορητών πηγών ενέργειας συγκέντρωσε περισσότερα από $360 εκατομμύρια αποκλειστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής! Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι οι εταιρείες κατασκευής σε αυτόν το χώρο συνήθως επιλέγουν να παραμείνουν ανώνυμες. 

 

Εκτός από την Anker.. 

 

 

Anker Banner


Η σταθερή άνοδος του προφίλ της εταιρείας αποδεικνύει ότι είναι δυνατόν ένα brand να επικεντρωθεί σε μία πολύ συγκεκριμένη ανάγκη του καταναλωτικού κοινού και να συνεχίζει ολοένα να αναπτύσσεται στο συγκεκριμένο τομέα, κάνοντας τη διαφορά ανάμεσα σε άλλους.

 

Σε μεγάλο βαθμό τα κέρδη της Anker προέρχονται από πωλήσεις καλωδίων και ενσύρματων φορτιστών. Πλέον, όμως, οι συσκευές της επεκτείνονται και στον τομέα του smart home και στο auto market, οπουδήποτε δηλαδή, υπάρχει δυνατότητα ένα καλώδιο ή μία πρίζα να λύσουν ένα πρόβλημα!

 

Ο Yung και η ομάδα του ξεκίνησαν την εταιρεία με βασικό στόχο να πουλήσουν στους αγοραστές ένα υψηλής ποιότητας third-party προϊόν σε προσιτή τιμή. Ωστόσο, στον αγώνα να υλοποιήσουν το όραμά τους αντιλήφθηκαν την προσοδοφόρα πραγματικότητα: Τα κινητά τηλέφωνα, κάποτε εξειδικευμένα πολυτελή αντικείμενα, πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του digital lifestyle μας. Κάθε smartphone, καθώς και όλα τα προϊόντα που συνδέονται με αυτό, χρειάζονται το δικό τους καλώδιο και βύσμα. Αλλά κυρίως: η μπαταρία των κινητών μας εγκαταλείπει καθημερινά γρηγορότερα από ότι περιμένουμε.

 

Αν θέλουμε να συνοψίσουμε την εξέλιξη των κινητών τηλεφώνων τα τελευταία 10 χρόνια, μπορούμε να πούμε το εξής: Η μπαταρία σ-ί-γ-ο-υ-ρ-α δεν διαρκεί περισσότερο. Μπορεί η κατασκευή τους να είναι πιο λεπτή και κομψή, μπορεί η οθόνη τους να έγινε μεγαλύτερη και η ανάλυση της κάμερας πιο HD, αλλά η μπαταρία εξακολουθεί να καταναλώνεται μέσα σε 24 ώρες -ή σε 36 για ορισμένες συσκευές-.

 

Ο "ένοχος" είναι η θεμελιώδης επιστήμη των μπαταριών ιόντων λιθίου, οι οποίες έχουν μεγάλες προδιαγραφές για την αποθήκευση ενέργειας, αλλά μόνο μέσα σε περιορισμένο μέγεθος και χωρητικότητα.

 

"Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου που διαθέτουμε σήμερα λειτουργούν στο ένα πέμπτο περίπου της αποθηκευτικής δυνατότητάς τους", λέει ο Lynden Archer, καθηγητής χημικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Cornell. "Και όμως αυτό εξακολουθεί να είναι περίπου το 90% της μέγιστης δυναμικότητας της σημερινής τεχνολογίας της μπαταρίας. Μια επανάσταση θα απαιτούσε ένα νέο πρότυπο.", συνεχίζει.

 

Αυτή η στασιμότητα επέτρεψε στην Anker να ευδοκιμήσει. "Ένα τεράστιο κομμάτι της επιτυχίας της Anker είναι το γεγονός ότι οι μπαταρίες μας δεν διαρκούν αρκετά", λέει η Joanna Stern, δημοσιογράφος τεχνολογίας και gadget specialist της Wall Street Journal. "Είδαν ότι αυτό που χρειάζεται είναι να δημιουργήσουν προϊόντα, για τα "σημεία πόνου" των πελατών. Έτσι κατασκεύασαν φορτιστές, καλώδια και power banks σε προσιτές τιμές, ώστε ο καθένας να μπορεί να αποκτήσει ένα, όπου κι αν βρίσκεται".

 

 

Η κατασκευή προϊόντων ασύρματης τροφοδοσίας δεν ήταν ο αρχικός στόχος της εταιρείας. Στα τέλη της δεκαετίας του 2000, ο Yung κατάλαβε ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση από μεριά των κατασκευαστών για τις ανάγκες του κόσμου. "Ας υποθέσουμε ότι εχετε ένα φορητό υπολογιστή Dell ή HP - ας πούμε ότι τον πήρατε το 2009 - και το 2011 η μπαταρία πεθαίνει και θέλετε να αποκτήσετε καινούργιο", λέει. "Τότε είχατε δύο επιλογές: να αγοράσετε απευθείας από την Dell ή την HP, με μια υψηλή τιμή ή να αγοράσετε μια ανταλλακτική μπαταρία που να είναι φθηνή αλλά κακώς φτιαγμένη. Ποιο θέλετε να επιλέξετε, τελικά;" ρωτάει ο Yang. "Η απάντηση είναι καμία από τις δύο".

 

Έτσι λοιπόν, κατάλαβε ότι ο πελάτης έχει την ανάγκη για μία ανταλλακτική μπαταρία laptop, σε προσιτή τιμή, αλλά καλύτερη σε ποιότητα από αυτή των αρχικών κατασκευαστών, ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Πριν όμως, φτάσει στο σημείο να πουλήσει αυτό το προϊόν, έπρεπε να βρει με ποιον τρόπο να το κατασκευάσει. 

 

 

Η υλοποίηση αποδείχθηκε μία μεγάλη και δύσκολη διαδικασία. Από όταν παραιτήθηκε από τη δουλειά του στην Google τον Ιούλιο του 2011, η Anker χρειάστηκε περίπου 12 μήνες για να κατασκευάσει το πρωτότυπο της μπαταρίας για laptop. Αυτό συνέβη αφότου ο Yang και η ομάδα του εγκαταστάθηκαν στη Shenzhen, με σκοπό να βρούνε αξιόπιστους κατασκευαστές ώστε να συνεργαστούν.

 

 

"Ήξερα ότι αν παρέμενα στην Καλιφόρνια και χρησιμοποιούσα την υπηρεσία FedEx για να μου στέλνει πρωτότυπα μπαταριών, το σχέδιο δεν θα πετύχαινε".

 

 

Μάλισταπολλές μεγάλες εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών/ hardware στις Ηνωμένες Πολιτείες το μαθαίνουν αυτό με το δύσκολο τρόπο, με το να χάνουνε deadlines και να οδηγούνται σε αδιέξοδα που προκαλούν καθυστερήσεις πολλών μηνών. Μια σταθερή αλυσίδα εφοδιασμού είναι τόσο σημαντική για την επιβίωση μιας εταιρείας hardware, ώστε υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία παροχής συμβουλών γύρω από το τομέα βοήθειας νεοσύστατων επιχειρήσεων να βρουν προμηθευτές και να θέτουν προσδοκίες.

 

 

Σημείο αναφοράς αποτελεί η συνεργασία του Dongpong Zhao, τότε επικεφαλή πωλήσεων της Google στην Κίνα, με τον Yang. Ο Zhao συνεργάστηκε με την Anker στις αρχές του 2012 και βοήθησε να χτιστεί μία σταθερή και αξιόπιστη αλυσσίδα ανεφοδιασμών. Η Anker αποτελούνταν από περίπου 10 ανθρώπους τότε.

 

 

"Σκεφτείτε την τότε Anker περισσότερο σαν μία οικογενειακή επιχείρηση, παρά ως μία Εταιρεία.." λέει ο Yang. Και συνεχίζει.. "Η εταιρεία ανέπτυξε μια αλυσίδα εφοδιασμού κατά το πρώτο έτος της και άρχισε να δοκιμάζει τα πρώτα προϊόντα - τους φορητούς φορτιστές και τις μπαταρίες, πουλώντας τους απευθείας στους καταναλωτές, μέσω Amazon.."

 

 

Έκτοτε, η Anker στράφηκε στην κατασκευή μπαταριών για smartphone.

 

 

"Καταφέραμε να κατασκευάσουμε μπαταρίες για smartphone με ελαφρώς καλύτερο αποθηκευτικό χώρο [capacity]. Αυτό ήταν που μας έκανε γνωστούς." λέει ο Yang.

 

 

Από τα πρώτα χρόνια, η Anker φρόντισε να δημιουργήσει στενή σχέση με μεγάλους παροχείς στην Ασία, όπως η Panasonic και η BTR, προκειμένου να τεστάρει και να εξελίσσει τις μπαταρίες της σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο Yang και η τότε μικρή ομάδα του είδαν την έκρηξη στη ζήτηση των έξυπνων συσκευών ως την τέλεια ευκαιρία. Η Anker ξεκίνησε με πολύ γρήγορα βήματα να επεκτείνεται στην κατασκευή φορτιστών τοίχου, power bank και καλωδίων. Μέχρι το τέλος του 2012, επιστρατεύοντας περισσότερα μέσα στον τομέα κατασκευής φορητών φορτιστών, η Anker κατάφερε να πουλάει περίπου 100 με 1.000 προϊόντα κάθε μέρα.

 

 

"Η πραγματική πρόκληση δεν ήταν να πουλήσουμε προϊόντα. Η πρόκληση ήταν να κατασκευάσουμε προϊόντα και να διασφαλίσουμε ότι θα είναι premium ποιότητας. Γι'αυτόν ακριβώς το λόγο αφιερώσαμε ένα μεγάλο ποσοστό του χρόνου μας στον τομέα R&D και Product Development", λέει ο Yang. Η εταιρεία πουλάει απευθείας στους πελάτες της, μέσω της πλατφόρμας Amazon MarketPlace, όπου παράγοντες όπως η χαμηλή τιμή, τα θετικά reviews και η υψηλές θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης, έχουν τη δυνατότητα να απογειώσουν τις πωλήσεις ενός προϊόντος.

 

 

Στο τομέα των ηλεκτρονικών και αξεσουάρ, ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και οι επιλογές ατελείωτες. Η Anker ωστόσο, κατόρθωσε να βρει ένα "παραθυράκι" που της επέτρεψε να ξεχωρίσει. Μπορεί, όπως τονίσαμε, η ζωή των μπαταριών -μέχρι στιγμής- να μην έχει βελτιωθεί, ο χρόνος φόρτισης των συσκευών, όμως, σίγουρα έχει μειωθεί.

 

 

Σύμφωνα με μία έρευνα της PhoneArena, μέχρι το 2013 μία συσκευή smartphone χρειαζόταν κατά μέσο όρο 2 ώρες ώστε να φορτίσει στο 100% η μπαταρία της. Σήμερα, ο χρόνος φόρτισης έχει μειωθεί στο μισό! Έτσι λοιπόν, η Anker έθεσε ως στόχο να κατασκευάσει τους ταχύτερους φορτιστές της αγοράς.

 

 

Σύντομα, πολλά προϊόντα της Anker ξεκίνησαν να αγοράζονται ακόμα περισσότερο. Παραδείγματος χάρη, το PowerPort 5 ή το all time classic power bank, PowerCore Portable Charger 10000mAh, με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από μία πιστωτική κάρτα, αγαπήθηκαν αμέσα από το καταναλωτικό κοινό. Μία μπαταρία λιθίου, λιτό design και τεχνολογία γρήγορης φόρτισης. Αυτά είναι τα κύρια γνωρίσματα των προϊόντων της Anker.

 

 

anker poweriq

 

To logo PowerIQ αποτελεί ένα ακόμα βασικό χαρακτηριστικό. Ξεκινώντας το 2013, η τεχνολογία έξυπνης φόρτισης υιοθετήθηκε από σχεδόν όλα τα προϊόντα της εταιρείας και πλέον αποτελεί σήμα κατατεθέν. Η τεχνολογία, που μεταφέρεται από ένα μικρό τσιπ μέσα σε κάθε φορτιστή, εντοπίζει οποιαδήποτε συσκευή συνδέεται, είτε πρόκειται για ένα iPhone 7 Plus, είτε για το Google Pixel είτε για ένα iPad Pro 9,7 ιντσών, προκειμένου να ταυτοποιήσει και να παραδώσει το μέγιστο ρεύμα που επιτρέπει το προϊόν . Η Anker υποστηρίζει ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να σώσει πολλές ώρες από το χρόνο που χρειάζεται μία συσκευή για να φορτίσει. Μια έκδοση επόμενης γενιάς του τσιπ, μια συνέχεια του PowerIQ, βρίσκεται στο δρόμο για την αγορά και πρόκειται να επιτρέψει σε ακόμα μικρότερες και πιο εργονομικές συσκευές να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φόρτιση.

 

 


Πέρα από τα τεχνικά πλεονεκτήματα των προϊόντων της, οι υπεύθυνοι της Anker επιδιώκουν να κάνουν τους φορτιστές να ξεχωρίζουν. Η διευθύντρια του brand, Elisa Lu λέει ότι η συσκευασία κάθε συσκευής έχει μελετηθεί προσεκτικά από τη στιγμή που οι πελάτες παραλαμβάνουν το προϊόν, μέχρι και όταν το ανοίγουν και το χρησιμοποιούν. Οι συσκευές έρχονται σε ένα λευκό και ανοιχτό μπλε κουτί με το όνομα Anker τυπωμένο με κεφαλαία γράμματα. Στο εσωτερικό υπάρχει μια προσεκτικά συσκευασμένη διάταξη απο χαρτόνι. Τα προϊόντα Anker φέρουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά gadget - ένα μείγμα από ιδιόμορφες οσμές, που δημιουργούνται από την εξάτμιση των χημικών ενώσεων στα πλαστικά και τις εποξειδικές επικαλύψεις της κάθε συσκευής.

 

 

Με εξαίρεση τα κόκκινα καλώδια, τα οποία η Anker προσφέρει σε απλή και naylon braided εκδοχές, όλα τα υπόλοιπα καλώδια παρέχονται αποκλειστικά σε μαύρο και λευκό χρώμα, ακολουθώντας μία συγκεκριμένη στρατηγική. "Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όταν ο πελάτης λαμβάνει τα προϊόντας μας, ξέρει με σιγουριά ότι ανήκουν σε μία αξιόπιστη εταιρεία", επισημαίνει η Lu. Και συνεχίζει λέγοντας: "Η εμπιστοσύνη σε ένα brand είναι βασική συνιστώσα για την ικανοποίηση του καταναλωτή και δεν θέλουμε τα προϊόντα μας να δείχνουν σαν κάτι που μπορεί να αγοράστηκε τυχαία από το Amazon."

 

 

anker packaging

 

 

Μέσα στα κουτιά των μεγαλύτερων προϊόντων της Anker, ο πελάτης θα βρει ένα χαρτάκι με δύο ερωτήσεις τυπωμένες πάνω του: are you happy, or are you unhappy? Σε περίπτωση που δεν είστε ικανοποιημένοι με το προϊόν, ένα κείμενο σας παροτρύνει να έρθετε σε επικοινωνία με το customer support της εταιρείας, μέσω τηλεφώνου, email ή της ιστοσελίδας. Στην περίπτωση που είστε ικανοποιημένοι, οι οδηγίες στο χαρτάκι ρωτούν αν θα προτείνατε τα προϊόντα της Anker στην οικογένεια και τους φίλους σας αλλά και να αφήσετε την κριτική σας στο Amazon.

 

 

Κατά γενική ομολογία, η επιτυχία της Anker προήλθε από τις αποτυχίες κολοσσιαίων brand, όπως η Apple και η Samsung να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των καταναλωτών. Έτσι λοιπόν, όταν αυτές οι εταιρείες παρουσιάζουν στην αγορά λεπτές συσκευές με πολύ αδύναμη μπαταρία, η Anker είναι εκεί για να προσφέρει μία λύση.

 

 

"H άποψή μου είναι ότι η Anker πετυχαίνει επειδή η Apple πουλάει τα ίδια αξεσουάρ σε πολύ υψηλές τιμές.", λέει η Stern, η οποία συχνά συνιστά τα προϊόντα Anker στη στήλη της στην Wall Street Journal. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η Apple αποφάσισε να μείνει αδρανής και παθητική ενώ η αγορά αξεσουάρ γύρω της εξελισσόταν με γρήγορους ρυθμούς. Μάλιστα, χρειάστηκαν χρόνια για την εταιρεία μέχρι τελικά να αναπτύξει τη δική της θήκη φόρτισης για iPhone, ώστε να ανταγωνιστεί με αυτή της Mophie. Είναι πλέον γνωστό ότι τα premium προϊόντα της Apple είναι αρκετά εώς πολύ δαπανηρά. Αυτό φαίνεται ακόμα και από τα καλώδια και τα earbuds που θα βρείτε στα καταστήματά της.

 

 

Αυτή η πολιτική έδωσε περιθώρειο σε εταιρείες όπως η Anker, βασιζόμενες στο e-commerce (ηλεκτρονικό εμπόριο), να πουλήσουν σχεδόν πανομοιότυπα προϊόντα, σε σχέση με αυτά της Apple, $20 ή 30$ φθηνότερα. Και κάθε φορά που η Apple ή η Samsung αποτυγχάνει να δημιουργήσει προϊόντα, όπως ένας φορτιστής τοίχου με 10 θύρες USB, η Anker βρίσκει την ευκαιρία να κατασκευάσει το αξεσουάρ που χρειάζεται ο κόσμος. Η εταιρεία ανταποκρίνεται γρήγορα και καλύπτει τα κενά που δημιουργούνται στο χώρο των αξεσουάρ για smartphone / ηλεκτρονικές συσκευές. Όταν για παράδειγμα η Apple αφαίρεσε την υποδοχή ακουστικών από το iPhone 7, η Anker είδε μια τεράστια ευκαιρία να αρχίσει να παράγει νέα dongles και άλλους προσαρμογείς καλωδίων που θα βοηθούσαν τους καταναλωτές να προσαρμοστούν.

 

 

Ωστόσο, το να κατακτήσει την αγορά του Amazon, ήταν το πραγματικό κλειδί για την επιτυχία της εταιρείας.

 

 


Εάν επισκευθείτε το Amazon.com αυτή τη στιγμή και αναζητήσετε τα πιο δημοφιλή αξεσουάρ smartphone, θα βρείτε τα προϊόντα Anker στην κορυφή. Αναζητήστε ένα γενικό αξεσουάρ όπως "φορτιστής τοίχου κινητής τηλεφωνίας" ή "καλώδιο lightning" και θα βρείτε το σήμα της Anker ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης, συνήθως με βαθμολογία 4,5 ή 5 αστέρων. Στην πραγματικότητα, τα προϊόντα της Anker καταλαμβάνουν τις πρώτες πέντε θέσεις στον κατάλογο των φορητών μπαταριών με τις καλύτερες πωλήσεις του Amazon. Και μαζί με τις αξιολογήσεις, θα βρείτε χιλιάδες κριτικές πελατών - σχόλια όπου η εταιρεία φαίνεται να σαρώνει με τη συνέπεια, τη σχολαστικότητα και τις φρέσκες ιδέες της.

 

 


Δύο χρόνια πριν εγκαταλήψει την Google, ο Yang ανακάλυψε από πρώτο χέρι την αγορά του Amazon, όταν δημιούργησε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα για έναν φίλο του, που πωλούσε προϊόντα 3rd party στην πλατφόρμα. Ασχολήθηκε ουσιαστικά με πτυχές της επιχείρησης όπως το απόθεμα, η εφοδιαστική και η πραγματοποίηση και παρακολούθηση των πωλήσεων. "Χρειάστηκα δύο μήνες, πολλά βράδια και δουλειά τα Σαββατοκύριακα, για να αναπτύξω αυτό το σύστημα", εξηγεί ο Yang, στο  βίντεο που παρουσίασε πέρυσι το Amazon για την προώθηση της επιχειρηματικότητας στο site. "Μέσα σε ένα μήνα το σύστημα πραγματοποιούσε περισσότερες από 300 παραγγελίες την ημέρα."

 

 

Η οικοδόμηση αυτού του συστήματος έδωσε στον Yang ανεκτίμητη εικόνα για το πώς λειτουργούσαν οι πωλήσεις τρίτων στην Amazon. Ανακάλυψε τι λειτουργούσε και τι όχι, και πώς ολόκληρα brands θα μπορούσαν να χαθούν στη λίθη από τη μία μέρα στην άλλη, με ένα λάθος. Η Anker αναπτύχθηκε δανειζόμενη τις υποδομές του Amazon και βασιζόμενη στη μηχανική και υποστήριξη από την Κίνα.

 

 

"Η Amazon παρέχει πολλές υπηρεσίες [χρηματοοικονομικές, fullfillment κ.α].. Στην πραγματικότητα κάνει την πώληση ενός προϊόντος προσιτή για τον καθένα", λέει ο Yang. Αν και η εταιρεία προσπάθησε να χειριστεί τη δική της καμπάνια τις πρώτες της ημέρες, τελικά ανακάλυψε ότι δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την Amazon. Τώρα, περίπου το 95% των προϊόντων της Anker παρατίθενται ως "Επιλεγμένα από Amazon".

 

 


Μπορείτε να δημιουργήσετε μια online επιχείρηση λιανικής χρησιμοποιώντας τις παροχές του Amazon, αλλά το δύσκολο κομμάτι είναι να κάνετε τα προϊόντα σας να εμφανίζονται στους καταναλωτές. "Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Anker δεν είναι οι πωλήσεις. Είναι η κατανόηση της λογικής του πελάτη", λέει ο Yang. "Οι άνθρωποι σκέφτονται ότι χρειάζονται το φορτιστή και το καλώδιο της Apple". Το να πείσεις τους ανθρώπους ότι υπάρχει ένα καλύτερο προϊόν εκεί έξω και στη συνέχεια να τους κάνεις να το αγοράσουν είναι η βασική πρόκληση της Anker. "Οι αξιολογήσεις του Amazon ήταν πραγματικά εξαιρετικά χρήσιμες", λέει ο Yang. 

 

 

Η Silicon Valley είναι γεμάτη από δηλώσεις και slogan, που έχουν σχεδιαστεί για να εμπνέουν και να δικαιολογούν τη δύναμη και την επιρροή της τεχνολογίας, όπως το διάσημο σύνθημα της Apple, "Think Different" και το περιβόητο -και πλέον αδρανές-  "Δεν είναι κακό" μάντρα της Google. Το Facebook, το 2012, γιόρτασε το ορόσημο του 1 δισεκατομμυρίου χρηστών με μια διαφήμιση που συγκρίνει το κοινωνικό δίκτυο με καρέκλες, γέφυρες, ακόμη και έθνη.

 

 

Η Anker ωστόσο, ποτέ δεν επιδίωξε κάτι ανάλογο. «Στην Anker, δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε να ξεπεράσετε τα πάντα», εξηγεί η εταιρεία στη σελίδα της στο Amazon. Αντ 'αυτού, η Anker ακολουθεί μια πιο απλή προσέγγιση, επιλύοντας τα αναπόφευκτα προβλήματα που δημιουργεί η τεχνολογία. "Πείτε αντίο στα first world problems, όπως η χαμηλή μπαταρία και η έλειψη USB port", λέει η σελίδα. "Καλωσορίστε μια ευκολότερη, πιο έξυπνη ζωή".

 

 

Ο Yang προσπαθεί να επεκτείνει αυτή την απλή φιλοσοφία σε κατηγορίες όπως ακουστικά, ηχεία, θήκες τηλεφώνων και τώρα έξυπνες οικιακές συσκευές, κάτω από μια νέα μάρκα που ονομάζεται Eufy. Ξεκινώντας τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Eufy είναι η δίοδος της Anker για την πώληση ειδών όπως αντίγραφα της Roomba, λαμπτήρες γραφείου και 'εξυπνες ζυγαριές μπάνιου.

 

 

Η επέκταση σε περισσότερες κατηγορίες προϊόντων αποτελεί μια λογική εξέλιξη για την Anker, αλλά αποτελεί επίσης την απάντηση σε μια επικείμενη υπαρξιακή απειλή: ο Yang λέει ότι προβλέπει ένα μέλλον όπου οι φορητοί φορτιστές δεν θα είναι απαραίτητοι εξαιτίας των εξελίξεων τόσο στην γρήγορη όσο και στην ασύρματη φόρτιση. "Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε στο ότι ο φορητός φορτιστής δεν θα είναι εδώ για πάντα", λέει ο Yang. Όμως, οι καταναλωτές πάντοτε θα χρειάζονται βύσματα και καλώδια και η Anker αντιλαμβάνεται το στόχο της, καθώς συμβαδίζει με τα μεταβαλλόμενα πρότυπα στην ψηφιακή ζωή, όπως η εισαγωγή του USB-C.

 

 


Εν τω μεταξύ, ο Yang λέει ότι θέλει να κάνει τη διαφορά με μια μελλοντική επέκταση σε γραμμές προϊόντων ήχου, smart home και αυτοκινήτων. Η Anker παράγει ήδη ακουστικά Bluetooth και ηχεία, αλλά έχει τις φιλοδοξίες να ανταγωνιστεί με ονόματα όπως οι Harman Kardon και Bose.

 

 

Το κλειδί για την επιτυχία αυτών των προϊόντων μετακινείται κατ'ανάγκη στους πωλητές λιανικής. Ο Terrence Wang, υπεύθυνος μάρκετινγκ της εταιρείας που προσλήφθηκε από την Procter & Gamble το 2015, λέει ότι η δυνατή παρουσία στο Best Buy και στη Walmart, μια διαδικασία που ξεκίνησε πέρσι, είναι το επόμενο στάδιο της εξέλιξης της Anker. "Η επέκταση από online σε offline είναι κρίσιμη στην πραγματικότητα", λέει ο Wang. "Προσπαθούμε να πείσουμε τους ανθρώπους ότι έχουν μια εύκολη, βολική, φορητή και γρήγορη λύση για κάθε περίσταση, χωρίς να χρειάζεται να φέρουν το δικό τους φορτιστή όπου κι αν βρίσκονται. Αυτό είναι το αρχικό όραμα της εταιρείας".

 

 

Η εστίαση της εταιρείας στο κατάστημα λιανικής πώλησης είναι μια απάντηση σε μια δεύτερη πολύ πραγματική απειλή - η εξάρτηση από ένα άμεσο για τον καταναλωτή online μοντέλο. Η εταιρεία δυσκολεύτηκε να προωθήσει τα νέα της προϊόντα στο Amazon. Τα παλαιότερα προϊόντα έχουν χιλιάδες κριτικές, ενώ τα νέα πρέπει να κερδίσουν θέσεις στην κατάταξη αναζήτησης και να συλλέξουν reviews πριν οι πιο επιφυλακτικοί αγοραστές αποφασίσουν να προχωρήσουν στην αγορά. "Βλέπουμε ένα μικρό δίλημμα γι 'αυτό", λέει ο Yang.

 

 

Η εταιρεία ακόμα, δυσκολεύεται με την περίπλοκη γραμμή παραγωγής προϊόντων, που δυνητικά μπορεί να αποπροσανατολίσει και να απομακρύνει τους καταναλωτές από την απλή και πρακτική λύση που αναζητούν. "Εξετάζουμε και αυτό το ενδεχόμενο" λέει ο Yang. "Έτσι θα προσπαθήσουμε να παρουσιάζουμε μια γενιά προϊόντων κάθε 18 ή 24 μήνες". Η επιλογή των προϊόντων που θα προωθηθούν στο Best Buy, ποια θα σταματήσουν να παράγονται αλλά και το που θα εναποθέσουν οι υπεύθυνοι τους μελλοντικούς πόρους, είναι μερικά από τα κύρια ερωτήματα που "βασανίζουν" την Anker, σχετικά με το ποια πολιτική θα ακολουθήσει.

 

 

Η επιτυχία της Anker διακειμένεται στο αν θα καταφέρει να πείσει -ή να μορφώσει- τους καταναλωτές για την αξία και την ποιότητα των προϊόντων που προσφέρει. Στο Yang αρέσει να λέει μια ιστορία για το φαινόμενο που βλέπει να επαναλαμβάνεται κάθε φορά που βρίσκεται σε ένα αεροδρόμιο, οπουδήποτε στον πλανήτη. Παρατηρεί ανθρώπους, με smartphones στο χέρι, να αναζητούν απελπισμένα μία πρίζα, μία θύρα USB, κρατώντας το φορτιστή της Apple στα χέρια τους. "Για πολλούς ανθρώπους, ο αρχικός φορτιστής και το αρχικό καλώδιο είναι το μόνο μέσο για να φορτίσουν τις συσκευές τους, σύμφωνα με την ιδεολογία τους", λέει. "Κάθε φορά που κοιτάω τους ανθρώπους αυτούς θέλω να τους πλησιάσω και να τους μιλήσω".

 

 

Αντί γι αυτό, ο Yang και η ομάδα του, έβαλαν σε εφαρμογή μία έρευνα που πραγματοποιούν κάθε χρόνο. Αποτελείται από μία και μοναδική ερώτηση: Πόσο συχνά ξεμένετε από μπαταρία; Μία φορά τη μέρα; Μία φορά την εβδομάδα; Μία φορά το μήνα ή ποτέ; Το 40% των καταναλωτών απάντησε "Τουλάχιστον μία φορά το μήνα".  Άλλο ένα ποσοστό 40% απάντησε "τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα που πέρασε". 

 

Ο Yang απαντάει: "Όσο αυτά τα ποσοστά δεν μειώνονται, έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε"...

 

 

 

Πηγή: The Verge 

 

 

 

 

 

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας
Your subscription could not be saved. Please try again.
Your subscription has been successful.
Ο λογαριασμός σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για να έχετε μια προσωποποιημένη εμπειρία, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών social media και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες για τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες social media, διαφήμισης και αναλύσεων.