Αρχική / Blog / Πώς να διαλέξεις τον καλύτερο φορτιστή για το κινητό ή το tablet σου

Πώς να διαλέξεις τον καλύτερο φορτιστή για το κινητό ή το tablet σου

Πίσω στο blog
01/06/2021

Φόρτισε σωστά και... σώσε(!) τη συσκευή σου

 

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί το κινητό σου φορτίζει καλύτερα με το φορτιστή που συμπεριλαμβάνεται στην αρχική του συσκευασία; Σου έχει τύχει ποτέ να αφήνεις το tablet σου να φορτίζει όλο το βράδυ και παρόλα αυτά το πρωί να μην είναι ακόμα πλήρως φορτισμένο; Έχεις παρατηρήσει πόσο πολύ ζεσταίνεται η συσκευή σου σου απλά και μόνο επειδή είναι συνδεδεμένη στην πρίζα;

 

Όλες αυτές οι απορίες μπορούν να απαντηθούν με μία και μόνο φράση: 

Οι διαφορετικές συσκευές έχουν και διαφορετικό κύκλωμα φόρτισης

 

Ας το αναλύσουμε λίγο παραπάνω: Για να φορτίσει μία συσκευή με ασφάλεια και αποδοτικότητα απαιτείται η σωστή ένταση τροφοδοσίας μεταξύ αυτής και του φορτιστή. Για παράδειγμα, τα περισσότερα iPads χρειάζονται 2,4 αμπέρ, η σειρά Galaxy Note απαιτεί 2 αμπέρ, το iPhone 1 amp, κλπ.

 

Όλες αυτές οι συσκευές διαθέτουν ένα ξεχωριστό ενεργειακό προφίλ, όταν πρόκειται για τη φόρτιση. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι οι γενικοί φορτιστές μπορεί να λειτουργούν με οποιαδήποτε συσκευή, αλλά δεν είναι βελτιστοποιημένοι για να παρέχουν την πιο αποτελεσματική ή ασφαλή φόρτιση.

 

Μπερδεύτηκες; Γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο!

 

Νέες τεχνολογίες όπως η Qualcomm Quick Charge 2, Qualcomm Quick Charge 3 και το Type C Power Delivery μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα φόρτισης αλλά απαιτούν ένα συγκεκριμένο τσιπάκι να είναι εγκατεστημένο τόσο στη συσκευή, όσο και στον φορτιστή.

 

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε του πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η συχνή φόρτιση των συσκευών μας με έναν "λάθος" φορτιστή. Τόσο η υπερφόρτιση όσο και χαμηλή τάση μπορούν μακροπρόθεσμα να αλλοιώσουν την ποιότητα της μπαταρίας αλλά και τη λειτουργία του κινητού ή του tablet:

 

  • Κακή απόδοση φόρτισης και σπατάλη ενέργειας
  • Μείωση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας ή και βλάβη
  • Βλάβη της συσκευής, ακόμα και πλήρης απενεργοποίηση της
  • Ακατάλληλη, ακανόνιστη λειτουργία ή και απορύθμιση της
  • Υπερθέρμανση του συστήματος
  • Αύξηση του χρόνου φόρτισης

 

TIPS για να επιλέξεις τον επόμενό σου φορτιστή

 

Τώρα που κατάλαβες πόσο σημαντικό είναι να επιλέξεις έναν σωστό φορτιστή για τη συσκευή σου, ακολούθησε τα παρακάτω tips που θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις τον κατάλληλο. 

 

(1) Αρχικά: Δεν είναι ανάγκη να πετάξεις τον original φορτιστή που περιλαμβάνει η συσκευασία. Σε περίπτωση που δεν είναι χαλασμένος, μην έχεις αμφιβολίες για την αποδοτικότητα του. Ο λόγος που η εταιρία το συμπεριέλαβε στη συσκευασία είναι επειδή πληροί τις προδιαγραφές για τη βέλιστη φόρτιση της συσκευής σου.

 

(2) Αν παρόλα αυτά ψάχνεις ακόμα για φορτιστή, επέλεξε έναν που να είναι κατάλληλος για τη συσκευή σου: iPhone, tablets, Android κ.λπ. Για παράδειγμα, όλοι γνωρίζουμε πόσο διαφορετικές είναι οι συσκευές Android από τις Apple. Ένας βασικός παράγοντας για την επιλογή σου, λοιπόν, είναι και οι απαιτήσεις διασύνδεσης και τροφοδοσίας της κάθε συσκευής.


Έτσι, ένας φορτιστής Android όχι μόνο δεν θα φορτίζει μία συσκευή Apple σε πλήρη ταχύτητα αλλά λόγω ασυμβατότητας, μπορεί να τη βλάψει κιόλας.

 

(3) Μία πολύ χρήσιμη συμβουλή, σε περίπτωση που αμφιβάλλεις για την ποιότητα του φορτιστή σου, είναι να χρησιμοποιείς προσταστευτικά τάσης. Παρότι οι συσκευές μας έχουν γίνει έξυπνες, ένας φτηνός φορτιστής του εμπορίου δεν παρέχει προστασία από υπερθερμάνσεις και βραχυκυκλώματα, ή ακόμα δεν προσφέρει τις κατάλληλες προδιαγραφές ισχύος για να διασφαλιστεί η προστασία της συσκευής σου.


Σε περίπτωση που ο φορτιστής σου δεν έχει τις ενδείξεις SC (short circuit) ή OV (over-voltage) protection, μπορεί να υπερθερμανθεί ανά πάσα στιγμή και να "κάψει" τη συσκευή σου.

 

(4) Σε περίπτωση που δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον original φορτιστή, αναζήτησε προϊόντα που λειτουργούν με την ίδια τεχνολογία, όπως και αυτά του κατασκευαστή.

 

Η χρήση της καθιερωμένης τάσης όχι μόνο παρέχει ταχύτερη φόρτιση, αλλά ορισμένες τεχνολογίες, όπως το PowerIQ της Anker ή το PowerDelivery, αναγνωρίζουν την απαιτούμενη τάση και τροφοδοτούν με ασφάλεια την συσκευή σύμφωνα με τις ακριβείς προδιαγραφές του κατασκευαστή, όπως και ο φορτιστής που συνοδεύει τη συσκευή σου. 

 

Επιπλέον, θα πρέπει να δίνεται έμφαση και στα power banks / ασύρματους φορτιστές που χρησιμοποιείς ενώ βρίσκεσαι εν κινήσει. Δώσε βάση στην ονομαστική τάση που απαιτείται για τη βέλτιστη φόρτιση της συσκευής σου, ώστε να αποφύγεις υπερθερμάνσεις, δυσλειτουργίες και φθορές στην μπαταρία.

 

Extra tip: Το καλώδιο που χρησιμοποιείς έχει κι αυτό σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της φόρτισης. Συνοπτικά μπορούμε να πούμε πώς τα περισσότερα επώνυμα καλώδιο φέρουν τις κατάλληλες προδιαγραφές για μία απροβλημάτιστη και ασφαλή φόρτιση. Αντίθετα, αμφισβητίσημα καλώδια του εμπορίου είναι πολύ πιθανό να ζημειώσουν την ταχύτητα αλλά και την ποιότητα φόρτισης, ακόμα κι αν ο φορτιστής είναι ιδανικός.

 

Ας συνοψίσουμε:

 

  • Όταν ψάχνεις φορτιστή για τη συσκευή σου, δώσε έμφαση στην ονομαστική τάση/ ένταση φόρτισης.

 

  • Επέλεξε ένα επώνυμο κομμάτι, κατά προτίμηση που να φέρει πιστοποίηση συμβατότητας από τον κατασκευαστή (π.χ: οι φορτιστές και τα καλώδια της Anker είναι πιστοποιημένα από την ίδια την Apple, για τέλεια συμβατότητα, χωρίς προβλήματα)

 

  • Είναι σημαντικό ο φορτιστής σου να διαθέτει σύστημα προστασίας από υπερτάσεις, βραχυκυκλώματα και υπερθερμάνσεις.

 

  • Το ζητούμενο είναι η φόρτιση να γίνεται αξιόπιστη και ασφαλής. Οι διαφορές στην ταχύτητα φόρτισης δεν είναι τεράστιες. Είναι πιο σημαντικό να διασφαλίσεις την καλή κατάσταση της συσκευής σου.

 

Αν ψάχνεις επώνυμο φορτιστή, που να πληροί όλες τις προδιαγραφές συμβατότητας, αποδοτικότητας και προστασίας, κάνε κλικ ΕΔΩ για να βρεις τον ιδανικό για εσένα στην πιο super τιμή!

 

Ελπίζουμε ο οδηγός μας να σου φάνηκε χρήσιμος!

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας
Your subscription could not be saved. Please try again.
Your subscription has been successful.
Ο λογαριασμός σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για να έχετε μια προσωποποιημένη εμπειρία, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών social media και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες για τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες social media, διαφήμισης και αναλύσεων.