Αρχική / Blog / Tips & tricks για να αξιοποιήσεις στο έπακρο μία Action Camera

Tips & tricks για να αξιοποιήσεις στο έπακρο μία Action Camera

Πίσω στο blog
01/06/2021

Για εσένα που μόλις αγόρασες την action camera που ήθελες εδώ και καιρό, αλλά και για εσένα που ακόμα το σκέφτεσαι.

Στο άρθρο αυτό, το Kooqie θα σου μάθει τα πιο έξυπνα tips & tricks ώστε να αξιοποιήσεις στο έπακρο την action μηχανή σου! Μάθε πώς με απλές κινήσεις μπορείς να απογειώσεις τις λήψεις σου και να τους δώσεις αέρα.. επαγγελματικών προδιαγραφών.

Δεν έχει σημασία τι μοντέλο ή ποια μάρκα χρησιμοποιείς. Οι συμβουλές που θα σου δώσουμε είναι χρήσιμες για κάθε συσκευή!

 

 

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: 

 

Πριν βγεις έξω για να τεστάρεις τις δυνατότητες της κάμερας σου, βεβαιώσου ότι δεν προσπερνάς τα απαραίτητα βήματα, που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις τις λειτουργίες και τις δυνατότητες της. Η σειρά έχει ως εξής →

 

1. Διάβασε -όσες φορές χρειαστεί- το εγχειρίδιο χρήσης

Καταλαβαίνουμε ότι κανένας δεν έχει την όρεξη και το χρόνο να διαβάζει οδηγίες, αλλά αν μπεις στον κόπο, σου εγγυόμαστε ότι θα μάθεις πολλές σημαντικές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις λειτουργίες κάθε Action Camera.

 

Διαβάζοντας το εγχειρίδιο μπορείς να ενημερωθείς για διάφορα mode, functions και tricks που δεν θα μπορούσες να ανακαλύψεις από μόνος σου και θα σου προσφέρουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων κάθε φορά που τη χρησιμοποιείς.

 

2. Όσο προπονείσαι, τόσο βελτιώνεσαι

Καλό θα ήταν να προπονήσεις τις δεξιότητες σου στο σπίτι, πριν πάρεις την κάμερα μαζί στις περιπέτειες σου. Πειραματίσου με πολλές οπτικές γωνίες, με τις συνθήκες φωτισμού και τα τοπία καταγραφής. Έτσι μπορείς να έχεις μία εικόνα από πριν για το πώς αντιδράει η action cam σου σε περιβάλλοντα με χαμηλό ή έντονο φωτισμό αλλά και για το ποιες οπτικές γωνίες δείχνουν καλύτερα. 

 

Η διαδικασία αυτή θα σε γλιτώσει από το αποθαρρυντικό συναίσθημα που θα ένιωθες αν κατέγραφες μία εντυπωσιακή διαδρομή, λόγου χάρη, και ανακάλυπτες εκ των υστέρων ότι το footage δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σου.

 

Επιπλέον, θα σε βοηθήσει πολύ να εξοικειωθείς με το χειρισμό του εξοπλισμού σου. Έτσι, όταν θα είσαι έξω και έτοιμος να καταγράψεις, θα ξέρεις ακριβώς τι να κάνεις και θα το κάνεις γρήγορα.

 

Και κάτι τελευταίο: Περιηγήσου στο menu και τα settings της κάμερας ώστε να έχεις μία καλή ιδέα για τις δυνατότητες, τις λειτουργίες αλλά και για το τι ταιριάζει καλύτερα στο στιλ σου.

 

3. Επένδυσε σε μία καλή Memory Card

Όσο ασήμαντο και να σου φαίνεται αυτό το βήμα, πίστεψε μας, είναι πάρα πολύ βασικό. Η κάρτα μνήμης που θα επιλέξεις μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα καταγραφής των λήψεων σου.

Επιπλέον, ο αποθηκευτικός της χώρος καθορίζει το maximum χρόνο καταγραφής, αξίζει επομένως, να επιλέξεις μία που να ανταποκρίνεται στα standards σου.

 

Τέλος, μην ξεχνάς να παίρνεις μία εφεδρική memory card μαζί σου, σε περίπτωση που ξεμείνεις από αποθηκευτικό χώρο, ενώ θέλεις να συνεχίσεις να καταγράφεις.

 

 canva-black-eyeglasses-on-top-of-the-gray-and-black-action-camera-in-the-white-surface-MADGxgLiUIk

 

Ελπίζουμε τα tips & tricks μας για αρχάριους να σε βοήθησαν. Παρακάτω, θα βρεις επιπλέον χρήσιμες συμβουλές και κόλπα που θα σε βοηθήσουν να αξιοποίησεις ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες της action camera σου αλλά και τις δικές σου δεξιότητες.

 

 

1. Πειραματίσου με διάφορες οπτικές γωνίες 

Όπως είπαμε και παραπάνω, χρειάζεται εξάσκηση για να βελτιωθείς.

 

Αφού κατανοήσεις τα βασικά, βγεις έξω και ετοιμάζεσαι να καταγράψεις τις περιπέτειες σου, θα καταλάβεις πόσο σημαντικό είναι να είσαι δημιουργικός. Η πρώτη και πιο σημαντική συμβουλή για κάθε κάτοχο action camera είναι να πειραματιστεί με την οπτική γωνία που καταγράφει τις λήψεις του. 

 

Μπορείς να ακολουθήσεις τον "ασφαλή" δρόμο για να καταγράψεις video, όπως να τοποθετήσεις την κάμερα στο κράνος σου ή στο τιμόνι του ποδηλάτου.

Εναλλακτικά, μπορείς να ρισκάρεις να κάνεις τα video σου πιο μοναδικά, τοποθετώντας την action cam σε πιο περίεργα σημεία, όπως στο στήθος σου ή στο σκελετό του ποδηλάτου.

 

2. Επένδυσε σε mounting εξοπλισμό και αξεσουάρ

Πολλές κάμερες έρχονται μαζί με κιτ που περιλαμβάνει βασικά αξεσουάρ όπως: mounts, ανταλλακτικές μπαταρίες, προστατευτική θήκη κ.λπ.

 

Αν θέλεις να αναβαθμίσεις τις δυνατότητες της συσκευής σου, μπορείς να κάνεις μία μικρή έρευνα αγοράς και αμέσως θα ανακαλύψεις εκατοντάδες προϊόντα -και μάλιστα σε πολύ οικονομικές τιμές- που θα επιτρέψουν στη φωτογραφική σου να πραγματοποιεί υποβρύχιες λήψεις, να στερεώνεται σε διάφορα σημεία του σώματός ή του εξοπλισμού σου και πολλά ακόμα.

 

Αποφάσισε τι είναι αυτό που χρειάζεσαι (π.χ: ένα Mount που να σταθεροποιεί την action cam ενώ κάνεις ποδήλατο ή ένα stick που τοποθετείς στον εξοπλισμό σου για να πετυχαίνεις πιο ευρείες λήψεις) και στη συνέχεια βεβαιώσου ότι το συγκεκριμένο αξεσουάρ είναι συμβατό με τη συσκευή σου πριν πραγματοποιήσεις την αγορά.

 

7164WOKiGEL._SL1001_ 

 

3. Προτίμησε κάμερες με Wi-Fi

Οι περισσότερες action cam πλέον είναι κατασκευασμένες με δυνατότητα σύνδεσης με Wi-Fi και όχι τυχαία. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή που παρέχει κάθε εταιρεία, μπορείς να συνδέσεις την κάμερα με το κινητό σου και να βλέπεις πανεύκολα τι καταγράφεις κάθε στιγμή, απλά κοιτώντας την οθόνη. 

 

Η δυνατότητα αυτή είναι ακριβώς ότι χρειάζεσαι για να τεστάρεις δοκιμαστικές λήψεις, να ελέγξεις την οπτική γωνία καταγραφής από ένα mount αλλά και για να διαχειρίζεσαι εύκολα και γρήγορα τα αρχεία σου.

 

 

4. Μάθε από τους ειδικούς

Ακριβώς! Οι action camera είναι στο εμπόριο εδώ και αρκετά χρόνια, αν λοιπόν θέλεις να αντλήσεις έμπνευση αλλά και να "ξεκλειδώσεις" ακόμα περισσότερο τα μυστικά τους, δεν έχεις παρά να παρακολουθήσεις ένα video.

 

Στο Youtube, για παράδειγμα, θα βρεις χιλιάδες video με επαγγελματίες και μη, από τους οποίους μπορείς να μάθεις νέα κόλπα αλλά και να πάρεις ιδέες για το επόμενο σου video!

 

 

5. Ποτέ μην καταγράφεις με βρώμικό φακό

Πώς θα σου φαινόταν αν νόμιζες ότι καταγράφεις ένα εντυπωσιακό video από τις διακοπές σου και κοιτώντας το footage στη συνέχεια συνειδητοποιούσες ότι ο φακός ήταν θολός καθ'όλη τη διάρκεια;

 

Ακριβώς.. Γι'αυτό, πριν από κάθε λήψη φρόντισε να ελέγχεις το φακό της κάμεράς σου. Η υγρασία, η σκόνη, το χιόνι, οι σταγόνες τις βροχής είναι παράγοντες που επηρεάζουν την ορατότητα αλλά και τη δυνατότητα καταγραφής του φακού. Σιγουρέψου ότι στον εξοπλισμό σου έχεις πάντα ένα πανάκι ή ένα μαντηλάκι καθαρισμού.

 

pexels-photo-690806 

 

6. Απέφυγε τις συνθήκες χαμηλού φωτισμού

Πολλές action camera έχουν νυχτερινή λειτουργία, ωστόσο, καλό θα ήταν να αποφεύγεις τις λήψεις σε περιβάλλοντα με χαμηλό φωτισμό. Ο φακός των action συσκευών είναι πολύ μικρός σε μέγεθος, έτσι, συλλέγει λιγότερο φως κάθε δευτερόλεπτο σε σχέση με μία φωτογραφική μηχανή με μεγαλύτερο φακό.

 

Παρότι οι action cam έχουν διάφορες ρυθμίσεις όπως η ευαισθησία ή η ταχύτητα κλείστρου, το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι τόσο καλό, καθώς οι φωτογραφίες και τα video καταλήγουν θολά, κουνημένα ή με "θόρυβο". 

 

Μπορείς να πειραματιστείς και εσύ σε χαμηλό φως, όμως, το ιδανικό θα ήταν να καταγράφεις τις λήψεις σου σε περιβάλλον με έντονο φως ημέρας.

 

 

7. Μην χρησιμοποιείς λάθος Frame Rate

 

Πολλές κάμερες δράσης έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν video υψηλής ταχύτητας, που θα μπορείς να αναπαράγεις αργότερα σε slow-mo. Όσο δελεαστικό και να ακούγεται, δεν θα πρέπει να αφήνεις τη μηχανή σου σε αυτή τη ρύθμιση σε μόνιμη βάση. Όχι μόνο "τρώει" πολύ γρήγορα όλο τον αποθηκευτικό χώρο, αλλά έχει επίσης ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πρόσθετου θορύβου στον αισθητήρα.

 

 

Ένας υψηλός ρυθμός καρέ αυξάνει την ταχύτητα κλείστρου, η οποία επιτρέπει την είσοδο λιγότερου φωτός. Ως αποτέλεσμα, η ποιότητα της φωτογραφίας και του video θα ελαττώνεται σημαντικά.

 

Για καλύτερα αποτελέσματα, καλό θα ήταν να αλλάζεις τις ρυθμίσεις frame κάθε φορά, ώστε να ταιριάζουν στις απαιτήσεις σου. Σε γενικές γραμμές, εάν οι συνθήκες φωτισμού είναι καλές, μπορείς να διατηρείς υψηλό το frame rate, διαφορετικά, δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 30 fps.

 

 

8. Μάθε να κάνεις εντυπωσιακό Edit

Η μισή δουλειά βρίσκεται στην καταγραφή υλικού και η άλλη μισή -you guessed it- στην επεξεργασία του. Οι περισσότερες εταιρίες παρέχουν editing προγράμματα για τις συσκευές τους. Παράλληλα, στο internet μπορείς να βρεις διαθέσιμα χιλιάδες προγράμματα για να επεξεργαστείς κάθε πτυχή των video σου.

 

Για αρχή μπορείς να πειραματιστείς με τα χρώματα, την ταχύτητα του video, τον κορεσμό, τα FPS κ.λπ. Η συμβουλή μας είναι να μην το παρακάνεις, όσο δελεαστικές κι αν φαίνονται οι ατέλειωτες επιλογές. Ένα ρεαλιστικό, καθαρό video είναι πάντα αυτό που "κάθεται" καλύτερα στο μάτι.

 

 

pexels-photo-2218218

 

9. Γνώρισε την action camera σου

Κλείνοντας, η πιο ουσιώδης συμβουλή που έχουμε να σου προσφέρουμε είναι να μάθεις την κάμερα σου.

 

Το να κατανοήσεις το εγχειρίδιο χρήστη είναι ένας παράγοντας. Με το να χρησιμοποιείς όμως τακτικά την action camera και τον εξοπλισμό της, θα αποκτήσεις εμπειρία για τα μικρά πράγματα (το οπτικό πεδίο, τη γωνία καταγραφής, πώς αντιδράει στο φως και στο σκοτάδι, πόσο ακριβώς διαρκεί η μπαταρία, σε ποιο σημείο μειώνονται οι κραδασμοί κ.λπ) που θα κάνουν τη μεγάλη διαφορά στις λήψεις σου!

 

Είτε θέλεις την κάμερα για προσωπική χρήση, είτε προορίζεται για επαγγελματικούς σκοπούς, μην ξεχνάς, ότι το να καταγράφεις τις όμορφες και περιπετειώδεις στιγμές της ζωής σου είναι κάτι μοναδικό!

 

 

Ελπίζουμε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο και να σε βοηθήσει με την action camera και τις λήψεις σου από εδώ και στο εξής. Αν ψάχνεις για κάμερα δράσης, μπορείς να κάνεις ένα κλικ ΕΔΩ και να δεις ποια μοντέλα υπάρχουν διαθέσιμα στο e-shop μας!

 

 

 

 

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας
Your subscription could not be saved. Please try again.
Your subscription has been successful.
Ο λογαριασμός σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για να έχετε μια προσωποποιημένη εμπειρία, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών social media και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες για τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες social media, διαφήμισης και αναλύσεων.